Attentie
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/pilaren/Petr-Paulpilaar-kraagsteen
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/pilaren/Petr-Paulpilaar-heiligen

Petrus en Paulus pilaar

 

U ziet als eerste beelden van de KRAAGSTENEN,

De vierde pilaar op rij net als zijn voorgangers voorzien van een aantal fraaie afbeeldingen. Het is de meest oostelijke pilaar.

 

van links naar rechts: "Sint Walburga", "Koningskop", gevolgd door twee bloemmotieven.

{gallery}pilaren/Petr-Paulpilaar-kraagsteen{/gallery}

 

Op de tweede rij zijn de PILAARAFBEELDINGEN zichtbaar:

"Sint Petrus", "Mannenbuste", "Vrouwenbuste", "Sint Paulus".
{gallery}pilaren/Petr-Paulpilaar-heiligen{/gallery}

De bovenstaande afbeeldingen zijn te vergroten en als slideshow te bekijken als u op één van de afbeeldingen klikt.

 

Een heiligenfiguur met een sleutel, dat kan niet missen: Petrus. Als andere afbeeldingen om Petrus aan te duiden zijn wel de haan, een visnet of een omgekeerd kruis gebruikt.

Van Paulus is het zwaard het traditionele attribuut; daarmee is hij gedood. Opmerkelijk vaak is Paulus als een kalende man afgebeeld.

Dat de afbeelding van de non met het kroontje waarschijnlijk Walburga voorstelt, is waarschijnlijk omdat Walburga de patroonheilige van het kapittel was. Haar adellijke kroontje was duidelijk genoeg.