Conrad Slindewater

 

wapen-conr-slindConrad Slindewater, kerkmeester van 1530 tot 1559, was ernstig bezorgd over de overal om zich heen grijpende Reformatie. Hij had een origineel idee om daar wat tegen te doen: Nu de boekdrukkunst is uitgevonden kunnen we relatief goedkoop de juiste boeken ter beschikking stellen. En dat doen we in een nieuw te bouwen bibliotheek, een librije. Wie dat wil, krijgt een sleutel. Zo gebeurde het. Kort na de opening moesten er, vermoedelijk wegens succes, lectrijnen bij worden gezet.
De Librije is dus bedoeld als dam tegen de Reformatie, en dat met toentertijd moderne middelen.
Dat betekent dat er boeken zijn over theologie, bijbels, commentaren op de bijbel, heiligenlegenden, maar ook over recht en geschiedenis. (Zie verder bij Boekencollectie) Dat betekent ook dat er nauwelijks handschriften zijn: oorspronkelijk 23. Daarvan zijn er nog acht over.

Herman Berner

 

ampsenDe Berners waren schepen of raad in het bestuur van Zutphen. De Berners bezaten sinds 1472 het goed de Veltcamp, zoals het huis 'Ross' werd genoemd. Dit huis bevond zich in de gemeente Lochem en het terrein werd begrenst door in het noorden de Rossweg en in het oosten de Dochterenseweg. Dit alles blijkt uit leenboeken van de heer van Keppel.

 

Bron: Jan Harenberg - "Eens bolwerk van de adel, kastelen en landhuizen in de Achterhoek en Liemers"
Familie Wolbert

K.O. Meinsma

 

meinsmaKoenraad Oege Meinsma (1865 – 1929) begon als onderwijzer in een klein Overijssels dorp. Hij deed staatsexamen gymnasium in 1889. Hij was toen 34-jaar, en was letterenstudent in Amsterdam. In 1900 deed hij z’n doctoraal en twee jaar later promoveerde hij. Tijdens zijn studie deed hij literatuur- en heel veel archiefonderzoek. Specifiek uit kerk-, begraafplaatsregisters en stadsarchieven haalde hij veel feiten, die hij uit het hele land verzamelde. Het boek staat dan ook vol geboorte-, trouw- en sterfdata.

Lees meer: K.O. Meinsma

Anne-Dirk en Joke Renting

 

ST RENTINGFOTO 4488 757456bDe Zutphense Librije is uniek in Europa en de wereld. Het is een van de drie nog bestaande kettingbibliotheken die op hun oorspronkelijke plaats worden bewaard. Naast Zutphen zijn alleen in Cesena (Italië) en Hereford (Groot-Brittannië) nog dergelijke bibliotheken te zien.

De Librije bestaat al sinds de 15e eeuw en bevat een prachtige collectie boeken, waaronder een groot aantal incunabelen. Van een aantal van de aanwezige boeken zijn geen tweede exemplaren bekend.

 

De boekhistorici Joke Renting-Kuijpers en Anne Dirk Renting kregen in 1997 de opdracht een wetenschappelijke catalogus samen te stellen van het bezit van Nederlands enige kettingbibliotheek. Het werd een klus waaraan zij 10 jaar werkten.
De Rentings (Foto: Cees Baars)Over hun werk, en de ontdekkingen die zij daarbij deden staat in de Stentor van 23 mei 2008 een artikel, geschreven door Mieke Kleinleugenmors. 

Lees meer: Anne-Dirk en Joke Renting